25 Şubat 2016 Perşembe

NY Times Snow Fall Değerlendirmesi

  Teknolojideki gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi basın alanında da kendini derinden hissettirmekte. Klasik gazeteciliğin sınırlarının belli olması nedeniyle uçsuz bucaksız yaratıcılık imkanı sağlayan dijital gazeteciliğe karşın büyük bir handikap taşımakta. Zira her geçen gün yaşanan teknik gelişmeler, yeni yazılımlar, uygulamalar tasarımla ve yaratıcılıkla pekiştirildiğinde internet haberciliği sunum aşamasında çok büyük avantajlara sahip oluyor.  Hatta haberin, olayın bile önüne rahatlıkla geçebiliyor. 20 Aralık 2012' de New York Times'ta yayınlanan ‘Snow Fall’ http://www.nytimes.com/projects/2012/snow-fall/#/?part=tunnel-creek başlıklı haber ise dijital yayıncılıkta olması gerekenleri oldukça açık, net şekilde gösteriyor. Haberde Şubat 2012'de Washington'da Tünel Creek isimli bölgede , üç deneyimli kayakçı öldüren çığ felaketi altı ayrı bölümle detaylı bir şekilde işleniyor. Hikayenin görsel sunumu, fotoğraflar ,videolar ve grafiklerin sunumu internet yayıncılığında çığır açıcı nitelikte. Net bir şekilde haberin tasarımı ve öykülenişi haberin önüne geçmiştir. Bu haber internet haberinin nasıl olması gerektiğini, hangi yanlışların yapılmamasını, neyin daha çok ilgi uyandırdığını ve okuyucuya nasıl kolaylıklar sağlanması gerektiğini gösteren bir ders niteliğinde.

  
  Anasayfada yani ilk bölümdeki (tunnel creek) karlı GIF son derece sade ve dikkat çekici bir görünümde.Habere konu olan kişiler hakkında fotoğraf ve videoların sayfa içinde verilmesi ve bir tıkla ulaşılmasıda okuyucu için büyük kolaylık. Olayın gerçekleştiği alanın uydu görüntüleriyle dinamik bir şekilde sunulması da dikkati habere toplamamıza neden olmakta.

  2.bölüm olan To The Peak ‘te ise kişilerin profilinin sunulması habere derinlik katıyor. Yine aynı bölümde çığın nasıl oluştuğunu anlatan grafik kendini sonuna kadar izlettiriyor.Kullanılan dilin sadeliği ve aralarda bırakılan boşluklar okuyucuyu dinlendiriyor ve sıkılıp okumamasını engelliyor.




  Bir gazeteye göre çok renkli olan bu yapı içinde bir haberin ağırlığını korumakta ayrı bir başarı. Olay hakkında ayrıntılı ve derinlemesine bilgi verilirken multimedya imkanlarından da sonuna kadar faydalanılmıştır.

  3.bölümde girişte 16 kayakçının fotoğrafları karşılıyor. Kayak parkurunu gösteren fotoğrafta olaya konu olan kişilerin isminin üzerine gelindiğinde güzergahlarını göstermesi olayın anlaşılmasını kolaylaştırıyor. Yine metin içine gömülen videolar soluklanma için fırsat yaratıyor.Ayrıca isimlerin üzerine gelindiğinde kullanılan bağlantı yoluyla kişiler hakkında oluşturulan slide showlarda fark yaratan bir uygulama olmuş.




  Blur Of White bölümünde 1.bölümdekine benzer bir yapı ve tasarım karşımıza çıkıyor. Genel olarak kullanılan beyaz ağırlıklı yapı 5. Ve 6. Bölümlerde de korunuyor. Discovery (5. Bölüm) de ses dosyaları,videolar ile paralel giden metinde olay okuyucuya hissettiriliyor.

  6.bölüm olan Word Spreads ise çığ felaketinin sonuçlarından bahsetmekte. Burada ilk 5 bölüme göre daha sade bir görünüm gözlemledim. Konunun dramatikleştiği bu bölümde sadelik belki de doğru yoldur.

  Genel olarak tasarımından kazandığı etkileyicilikle haber dikkat çekici bir şekilde sunulmuş. Bölgenin görsel sunumu, konuyla ilgili fotoğraf,video ,ses dosyalarının sunumu ve okuyucunun bunlara kolayca ulaşması bakımından çok iyi bir örnek olduğunu söyleyebilirim. Bu işle alakalı herkes için yol gösterici olacağı oldukça açık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder